Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@16:14:35 GMT

شناسنامه توسکستان؛ بام گلستان

تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۹۵۸۳۴۶

شناسنامه توسکستان؛ بام گلستان

به گزارش ایرنا؛ توسکستان روستایی با حدود ۸۰ خانوار و ۲۴۰ نفر جمعیت ثابت در امتداد جنگل‌های هیرکانی و ۲۰ کیلومتری جنوب شرقی گرگان است که با قرار داشتن زیر دامنه‌های کوه‌های سر به فلک کشیده البرز شرقی، اقلیم مرطوب و کوهستانی دارد.

روستای توسکستان در محور مواصلاتی گرگان - شاهرود که شغل بیشتر اهالی آن کشاورزی و دامداری است فقط ۱۲۰ سال عمر دارد و ساکنان اولیه آن به چلنگری و تولید تبر و داس مشغول بودند اما در نیم قرن اخیر بافت جمعیتی این روستا دستخوش تغییر شد و با مهاجرت افرادی از اهالی روستای مجن شاهرود و پابند بهشهر، بر جمعیت و پراکندگی اقوام توسکستان افزوده گردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این روستا به دلیل وجود توده‌های گسترده درخت توسکا در منطقه پیرامونی؛ توسکستان نامگذاری شده است.

محور ارتباطی گرگان - شاهرود که به جاده توسکستان هم معروف است یک جاده فرعی در امتداد روستاهای زیادی همچون گرمابدشت، شاهکوه سفلی و علیا، چهار باغ و مجن قرار دارد و گفته می‌شود توسط نیروهای جهاد سازندگی در ابتدای انقلاب برای دسترسی مناسب روستاییان ساخته شد که اکنون کارکرد گردشگری نیز پیدا کرده است.

این محور روستایی از جهاتی شبیه جاده چالوس یا اسالم به خلخال است و شهر گرگان در ۱۵۵ متری سطح دریا را به ارتفاعات شاهکوه (گاوکشان و تل انبار) در ارتفاع حدود سه هزار متری وصل کرده و سپس شیب آن به سمت شاهرود تند می‌شود به عبارت دیگر برای سفر بین این دو شهرِ استانهای گلستان و سمنان باید دامنه دو طرف البرز شرقی را طی طریق کرد.

به گفته دهیار توسکستان؛ شرایط طبیعی روستا سبب شده تا شغل بیشتر ساکنان آن از گذشته تاکنون به دامن طبیعت گره بخورد و پیشه اغلب اهالی دامداری یا پرورش گاو (گالشی)، تولید زغال و حتی شکار باشد.

علفزارهای وسیع پیرامون توسکستان هم موجب رونق دامداری و گالشی شده و وجود حیوانات وحشی نظیر شوکا، مرال، کل و بز تمایل به شکار را اهالی این روستا بیشتر کرده بود.

حمید عرب افزود: به مرور زمان شغل تولید زغال و یا اشتغال دائمی به شکار از چرخه مشاغل دائمی حذف شد و در حال حاضر بیشتر اهالی توسکستان به دامپروری و کشاورزی مشغول هستند.

به گفته وی تمرکز بر بهره‌مندی حداکثری از ظرفیت‌های موجود، منجر به ایجاد چندین باغ در توسکستان شد که یکی از باغ‌های فندق با مساحت ۱۲ هکتار امسال به باردهی رسیده و باغات دیگر درختان سیاه ریشه این روستا نیز در سال‌های اولیه کاشت قرار دارند.

از سوی دیگر وجود رودخانه‌ها و چشمه‌های متعدد در حاشیه تپه‌های کوتاه از جنس خاک رُس و درختان سر به فلک کشیده موجب شد تا شغل تولید زغال نیز در این منطقه طرفداران زیادی داشته باشد.

در این روش، افراد چاله هایی به عمق حداکثر یک متر حفر کرده و پس از ریختن چوب‌های توسکا، روی آن را با خاک رس پوشانده و از این طریق زغال مرغوب تولید می‌شود.

در سالیان اخیر با توسعه جاده و مسیر ارتباطی و افزایش آمد و شد در مسیر گرگان - شاهرود علاقه خوش نشین‌ها به این منطقه خوش آب و هوا برای ساخت ویلا افزایش یافته و در بخش‌های مختلف آن نظیر باغ سرهنگ و گرمابدشت ده‌ها ویلای لوکس بصورت مجاز یا غیرمجاز در میان خیل انبوه درختان جنگلی ساخته شده است.

منطقه توسکستان علاوه بر ویژگی طبیعی دارای گنجینه تمام نشدنی از میراث تاریخی کشور در پیرامون خود است که بقایای روستاهای قدیمی مانند پاچنار، ترنه بالا، ترنه پایین، قزلق، تخته سفالی و قبرستان گبری در مناطقی همچون پنبول چاه و گجه از جمله این آثار است.

مهمترین اثر تاریخی منطقه توسکستان قزقلعه است که کتیبه هایی به خط شجر و میخی از آن کشف شده و به گفته برخی تاریخ شناسان قدمت آن به دوران ساسانیان بر می گردد.

در حال حاضر آثاری از بناهای قزقلعه یا قلعه دختر همانند برج دیده بانی، آب انبار، دیوار پیرامونی و حمام به جا مانده است که  هر از چند گاهی مورد غارت سودجویان میراث فرهنگی قرار می‌گیرد.

کاروانسرای قزلق متعلق به دوران اسلامی یکی دیگر از آثار تاریخی این منطقه به شمار می رود که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است.

کاروانسرای قزلق نمونه ای از کاروانسراهای کوهستانی ساخته شده در مسیر استرآباد- شاهرود است.

کارشناس ارشد میراث فرهنگی گرگان با اشاره به ویژگی تاریخی و باستانی منطقه توسکستان به ایرنا گفت: روستای توسکستان در شاهراه تاریخی خراسان بزرگ به ایالت استرآباد قرار داشت و دارای آثار تاریخی مانند کاروانسرای قزلق، دیم‌لو و قزقلعه است که هر کدام از آن ها به دوره های گوناگون تاریخی تعلق داشته و روایتگر تاریخ کهن این منطقه است.

مقداد میرموسوی افزود: جاده شاهرود - گرگان هرچند در مسیر اصلی جاده ابریشم قرار نداشت اما کریدور فرعی برای اتصال استرآباد به این مسیر بود و صاحبان کالاها برای انتقال وسایل خود به جاده ابریشم از این مسیر به سمنان می رفتند.

کارشناس ارشد میراث فرهنگی گرگان با اشاره به یافتن شواهدی در شاهراه توسکستان - شاهرود گفت که به احتمال فراوان این گذرگاه تاریخی در هزاره دوم و سوم پیش از میلاد نیز مورد استفاده اهالی سمنان و استرآباد (منطقه گرگان و دشت) قرار می‌گرفت.

وی به وجود قبرستان "خاک‌عمر" در منطقه جنگلی توسکستان اشاره کرد و گفت: این قبرستان متعلق به قرن هشت و ۹ هجری است و مطالعات اندکی در خصوص آن صورت پذیرفته است.

توسکستان جاذبه‌های طبیعی دیگری هم دارد.

جاده پرپیچ و خم و چشم اندازهای بکر در محدوده قزلق و سرعلی آباد و آبشارهای کوچک و بزرگ و چشمه سارها و آبشارهای متعدد از جمله جاذبه های منطقه توسکستان است.

از دیگر جاذبه های این منطقه می توان به وجود اسب های وحشی (یلخی) در دشت های مرتفع اوبن و اولنگ اشاره کرد.

بعضی از این اسب ها متعلق به روستانشینان قرن آباد، نومل، توسکستان و جلین و برخی دیگر اسب های بدون صاحب و یا رها شده در طبیعت هستند.

برخی از این اسب ها به دلیل سن زیاد و کاهش کارآیی با هدف صرفه جویی در هزینه و علوفه در دشت های وسیع و پرعلف منطقه رها می شوند و تا اواخر پاییز و فرارسیدن موسم شخم اراضی به زندگی آزادانه در طبیعت مشغولند.

در هفته‌های پایانی پاییز صاحبان این اسب‌ها برای شروع شخم اراضی شیبدار و کشت بهاره به سراغ آن ها می روند و اسب ها را بار دیگر به روستا بازمی گردانند.

در این میان برخی اسب ها به سبب نداشتن کارایی و یا مرگ صاحبان، سال ها در دامن طبیعت مشغول چرا و زندگی هستند و دیگر کسی سراغی از آن ها نمی‌گیرد.

در حال حاضر جنگل‌های منطقه توسکستان بعنوان بخشی از پناهگاه حیات وحش هیرکانیا از غنی ترین اکوسیستم‌های گلستان محسوب می شوند بطوریکه بیش از صدها گونه پرنده، پستاندار، خزنده زندگی کرده و ده ها گونه درختی و بوته ای در این عرصه وجود دارد.

گنجشک سانان، سار، دارکوب، قرقاول خزری، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، شاهین، قوش، قرقی، عقاب و جغد، از گونه های پرندگان و مرال، شوکا، گرگ، گراز، خرس، روباه، شغال، سمور، تشی، خارپشت، موش جنگلی، خرگوش، گربه وحشی، گورکن از گونه های پستانداران ساکن این زیست بوم هستند.

درختان این جنگل ها از نوع مختلط پهن برگ حاشیه جنوب دریای خزر است که با آب و هوای نیمه مدیترانه ای و مرطوب سازگار هستند.

بلوط، توسکا، ممرز، افرا، انجیلی، زبان گنجشک، بارانک، سرخدار، شمشاد، لرگ، لیلکی، خرمندی، آزاد و انجیلی به عنوان مشهورترین درختان و ازگیل، زالزالک، زغال اخته، الوچه وحشی، انار، خاس و کوله خاس به عنوان درختچه‌های این جنگل‌ها است.

آتش از یکشنبه ۱۱ آبان جنگل‌های پهن‌برگ توسکستان گرگان را فرا گرفت و آرام آرام به سمت ارتفاعات پنبول‌چال و مازوآروم و سپس گنج‌دره، دمبلیان، دره‌دوک، گجه و روغن خانه گسترش یافت و در این مدت علاوه بر سوزاندن گونه‌های علف کف جنگل و بوته‌های فوربی (نیمه چوبی) تعدادی از تنه درختان جنگلی را خاکستر کرد.

کنترل آتش در منطقه سخت گذر توسکستان به کمک افزون بر ۶۰۰  نیرو اعم از جنگلبان، هلال احمر، کوهنورد، بسیج، ارتش، محیط‌بان و بومیان منطقه با استفاده از دو فروند بالگرد طی نزدیک به ۱۰ روز مهار و در پی باران اخیر که در برخی نقاط بصورت برف بارید؛ خاموش شد.

آتش که گفته می شود دخالت انسانی با احتمال قوی از سوی شکارچیان بوده است علاوه بر گونه‌های علف کف جنگل و بوته‌های فوربی (نیمه چوبی) تعدادی از تنه های درختان جنگلی را سوزاند.

به دلیل شرایط جوی چند روز اخیر و بارندگی توام با مه که در ارتفاعات توسکستان بصورت برف بود؛ هنوز وسعت منطقه آتش سوزی برآورد دقیق نشده است.

برچسب‌ها جنگل گرگان گلستان منابع طبیعی پروندهٔ خبری آتش‌سوزی در جنگل‌های توسکستان گلستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: جنگل گرگان گلستان منابع طبیعی جنگل گرگان گلستان منابع طبیعی اخبار کنکور منطقه توسکستان جنگل ها اسب ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۹۵۸۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمادگی صندوق احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی برای همکاری در احیا بافت تاریخی گرگان

به‌گزارش جام جم آنلاین از گرگان ، شهاب طلایی شکری در  سفر به استان گلستان در نشست‌ هم‌اندیشی اعضای ادوار شورای اسلامی شهر گرگان که به‌مناسبت نهم اردیبهشت روز ملی شوراهای اسلامی برگزار شد، ضمن تبریک روز ملی شوراهای اسلامی به پیشکسوتان و اعضای شوراهای اسلامی شهر گرگان، گفت: شهر تاریخی استرآباد(گرگان) یکی از بافت‌های تاریخی فاخر در سطح ملی و درواقع هویت شهر گرگان است.
مدیرعامل صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور بیان کرد: بیش از 90 سال از ثبت ملی بافت تاریخی گرگان به‌عنوان نخستین بافت تاریخی ثبت ملی شده کشور، می‌گذرد اما به نسبت عمر این ثبت، اقدامات شایسته در راه احیا این اثر ملی فاخر صورت نگرفته است.
او تصریح کرد: اقدامات صورت گرفته در راستای حفظ و احیا شهر تاریخی استرآباد(گرگان) به نسبت سایر بافت‌های ارزشمند و تاریخی کشور به‌هیچ‌وجه قابل قیاس نیست و نیاز است تا مدیریت شهری گرگان در این راستا همت ویژه داشته باشند.
طلایی شکری گفت: باید هم‌افزایی و مشارکت بین دستگاهی در احیا شهر تاریخی استرآباد(گرگان) به وجود بیاید که متأسفانه امروز شاهد این هم‌افزایی در حد قابل‌قبول برای احیا این اثر ارزشمند نیستیم.
او در ادامه خاطرنشان کرد: صندوق احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کارگزار واگذاری بناهای تاریخی به سرمایه‌گذاران و شهرداری‌ها است؛ آمادگی داریم با شهرداری گرگان قرارداد و یا تفاهم‌نامه‌ای در راستای همکاری‌های بیشتر منعقد کنیم.
مدیرعامل صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور تأکید کرد: یکی از پتانسیل‌هایی که صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور برای احیا و مرمت بناهای تاریخی از آن بهره برده است، ظرفیت بخش خصوصی است و حال با توجه به تأکید شعار سال بر مشارکت مردم می‌بایست از بخش خصوصی در راستای حفظ و احیا شهر تاریخی استرآباد بیش‌ازپیش بهره برد.
او همچنین گفت: تا زمانی که همتی از جوامع محلی و مقامات شهری ازجمله شهرداری و شورای اسلامی شهر برای حفظ و احیا شهر تاریخی استرآباد مشاهده نگردد مطمئن باشید شاهد کمک‌های ملی از سوی دولت نخواهیم بود.
طلایی شکری یادآور شد: شهرداری‌ها بر اساس دستورالعمل ارسالی از سوی وزیر محترم کشور مکلف‌اند نسبت به‌روزرسانی بسته‌های حمایتی و همچنین تسهیل قوانین حمایتی در حوزه استفاده از ظرفیت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی حمایت جدی کنند.
او گفت: پرداخت تسهیلات یکی از اصلی‌ترین حمایت‌های صندوق توسعه صنایع‌دستی و فرش دستباف و احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در این حوزه است.
ضرورت برنامه‌ریزی مدون برای احیا شهر تاریخی استرآباد
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گلستان نیز در این نشست ضمن تبریک روز ملی شوراهای اسلامی به پیشکسوتان و اعضای شوراهای اسلامی شهر گرگان، گفت: در حوزه حفظ و احیا شهر تاریخی استرآباد(گرگان) باید بر اساس برنامه‌ریزی مدون و به‌صورت فاز به فاز پیش رویم و نمی‌توانیم همه اقدامات موردنیاز برای احیا این اثر تاریخی ارزشمند را تجمیعی و به‌صورت هم‌زمان پیش ببریم.
محمدجواد ساوری خاطرنشان کرد: یکی از وظایف اصلی ما حمایت از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است؛ باید با تهیه بسته‌های حمایتی، مشوق حضور سرمایه‌گذاران باشیم و بستر امن آنان را برای ورود به این بخش مهیا کنیم.
نشست‌ هم‌اندیشی اعضای ادوار شورای اسلامی شهر گرگان به‌مناسبت نهم اردیبهشت روز ملی شوراهای اسلامی با حضور محمدجواد ساوری مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان، اسماعیل نادری فرماندار شهرستان گرگان، سیدمحمدرضا سیدالنگی شهردار گرگان، اعضای ادوار گذشته و دوره ششم شورای اسلامی شهر گرگان و جمعی دیگر از مسئولان در گرگان برگزار شد.
در پایان این نشست هم‌اندیشی، تقدیر از اعضای شورای اسلامی ادوار گذشته شهر گرگان به‌مناسبت نهم اردیبهشت روز ملی شوراهای اسلامی تقدیر شد.

دیگر خبرها

  • اعزام بالگرد از فرودگاه گرگان برای پیدا کردن کودک مفقود شده در روستای یلی بدراق کلاله + فیلم
  • اعزام بالگرد از فرودگاه گرگان برای پیدا کردن کودک مفقود شده در روستای یلی بدراق کلاله
  • اعطای تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی به بیماران خاص و صعب العلاج
  • چند خبر از کشفیات پلیس
  • بهره مندی ۳ هزار و ۷۰۰ بیمار صعب العلاج و خاص از تسهیلات درمان در گلستان
  • احشام اهالی ۲۴ روستای گلستان از جنگل خارج شد
  • آمادگی صندوق احیاء و بهره‌برداری از اماکن تاریخی برای همکاری در احیا بافت تاریخی گرگان
  • دستگیری کارچاق کن سابقه دار در گرگان
  • تصاویر| خلیج گرگان؛ گلستان
  • احیای جنگل‌های هیرکانی گلستان با تولید و کاشت سه میلیون نهال